De Automatisch shoke van de Scoopy is berucht en vaak niet begrepen.
Sommige van ons hebben zelfs geen idee waar dat ding zit!
Daar komt nu een einde aan door het lezen van deze tekst en het bestuderen van de foto's.
Het ding is een aluminium blok die tegen de cilindef is geschroefd. Tussen het aanraakvlak is warmtegeleidend pasta aangebracht zodat hij snel reageerd.
Tegenwoordig gaat alles electronisch, maar in het scoopy-tijdperk ging alles nog mechanisch.
Zo ook de shoke.
Het geheel werkt met het principe dat het ene metaal meer uitzet dan een ander metaal. Wanner er twee verschillende metalen op elkaar geperst worden ontstaat er een zogenaamd "bi-metaal".
Als dit bi-metaal verwarmt wordt, trekt deze krom door de verschillende uitzettings-coëfficiënten van deze metalen.
Bij afkoeling buigt deze weer terug in de oorspronkelijke toestand. (Recht dus)
Ik heb de shoke uit elkaar genomen en dit effect zichtbaar gemaakt door het te verwarmen en weer te laten afkoelen. (Zie de twee foto's)
Bevestigt men nu een stangetje aan het uiteinde van het bi-metaaltje dan beweegt dit stangetje op en neer door verwarming of afkoeling.
Door de speciale vormen aan het uiteinde van dit stangetje worden drie gaatjes, in de kunststoffen behuizing, geopend, afgesloten of juist twee met elkaar doorverbonden.
Aan deze gaatjes zitten de bekende drie zwarte rubberen slangetjes, vlak bij elkaar, die elk naar een ander punt van de carburateur en aanzuigbuis gaan.
1)
Een van die slangetjes gaat regelrecht naar de vlotterdeksel van de carburateur.
Als hieraan gezogen wordt, wordt een rijk benzinemengel vlak boven de vlotter afgezogen. Dit mengsel hebben nodig om bij koud weer te starten.
2)
Een ander slangetje gaat naar dat rare zwarte potje met een stukje schuimrubber (filter) er in. De andere kant gaat naar de carburateur. Hier nu wordt een minder verrijkt benzinemengsel aangezogen om verhoogd stationair te lopen bij nog niet helemaal warme motor. Dit mengsel is minder verrijkt doordat niet alleen het rijke mengsel uit de vlotterkamer, maar ook gewone buitenlucht door het filtertje wordt aangezogen.
3)
Weer een slangetje gaat naar de aanzuigbuis. Hier ontstaat tijdens het starten (zonder gas!) een vacuüm die weer aan de shoke wordt gekoppeld.
Goed, nu we dit weten, ga ik beschrijven hoe alles in z'n werk gaat.
Bij een Koude motor
Het is koud en de motor wil een heel rijk mengsel hebben om goed te kunnen starten.
Het bi-metaaltje is nog recht en het stangetje verbindt slangetje 1 door met slangetje 3.
Dus er wordt een rijk mengsel aangezogen uit de vlotterkamer en doorgegeven aan de aanzuigbuis van de carburateur.
Bij een halfwarme motor.
Het bi-metaaltje wordt warmer en het stangetje begint te bewegen. Nu wordt geleidelijk aan het rijke mengsel afgesloten en ook het half rijke mengsel geleidelijk aan geopend. Er komt dus een steeds minder rijk mengsel aan bij carburateur en aanzuigbuis.
De motor wordt nog warmer.
Het rijke mengsel wordt steeds meer door het stangetje afgesloten en dus wordt er automatisch meer buitenlucht via het schuimrubbertje aangezogen. Dus weer minder rijk.
De motor is warm.
Het bi-metaaltje is maximaal krom. Het zeer rijke mengsel wordt nu geheel afgesloten, dus nu komt er alleen nog maar buitenlucht door het filtertje gezogen en met deze lucht loopt de motor nu stationair. (Benzine komt van stationair sproeier)
Let op!
Dit betekend dus als het schuimrubbertje sterk vervuild is, je het mooi stationair lopen kan vergeten!
Door deze beschrijving is meteen duidelijk dat alle aansluitingen van de slangetjes en de slangetjes zelf, prima in orde moeten zijn, aangezien anders het hele principe niet meer goed opgaat.
Bijlage:
image.jpeg [ 91.1 KiB | 1317 keer bekeken ]
Bijlage:
image.jpeg [ 89.68 KiB | 1317 keer bekeken ]
Bijlage:
image.jpeg [ 81.31 KiB | 1317 keer bekeken ]
Bijlage:
image.jpeg [ 71.92 KiB | 1317 keer bekeken ]
Bijlage:
image.jpeg [ 55.74 KiB | 1317 keer bekeken ]
Bijlage:
image.jpeg [ 61.33 KiB | 1317 keer bekeken ]